Przepis na domowy chlebek pita

22 listopad 2018
Agnieszka Okularczyk

Jeśli marzy Wam się pyszny kebab domowej roboty, na pewno skorzystacie z tego szybkiego i łatwego przepisu na chlebek pita.


Chlebka możecie również użyć jako dodatku do sałatki albo w ramach przekąski do maczania w sosie. Zrobienie go zajmie lekko ponad godzinę, a z podanego przepisu uformujecie około 4 placuszków.

To co, zaczynamy? :)

Składniki:

  •  250 g mąki pszennej
  • 150 g ciepłej wody
  • łyżeczka cukru i soli
  • duża łyżka oliwy
  • 2,5 g suchych drożdży

Jak zrobić chlebek pita?

1. Wymieszaj drożdże z oliwą i wodą.
2. Dodaj przesianą mąkę, sól i cukier.
3. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na 45-60 min.
4. Po urośnięciu ciasta, ugnieć je mocno, aby powietrze zgromadzone wewnątrz uleciało. Odłóż je na kilka minut, aby odtajało.
5. Uformuj placki rękoma (uwaga ! nie wałkuj placków tylko rozgnieć je w rękach) i odstaw jeszcze na 10 min.
6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz placki 5 min.

 

Jeśli chcesz urozmaicić chlebki, przed włożeniem ich do piekarnika, polej je od góry oliwą i posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem - gwarantuję, będą smakować jeszcze lepiej! Czosnkowe pity świetnie komponują się z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Koniecznie dajcie mi znać, jak wyszły Wasze chlebki :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

23 marzec 2019
05 styczeń 2019

Komentarze