Pappardelle z polędwiczką wieprzową i szpinakiem - pomysł na obiad dla pary
30 październik 2018
Dzisiejszy przepis jest fantastyczną propozycją na szybki obiad :) Nie ukrywam, że uwielbiam gotować, ale zdarzają się dni kiedy nie mam na to za bardzo czasu. Wtedy z radością sięgam po przepis szybki i łatwy do zrobienia, ale również zdrowy.
Cokolwiek bym nie gotowała omijam szerokim łukiem gotowce i wszelkie dania z proszku... Wracając do przepisu, jeśli gustujecie w makaronach i lubicie ser pleśniowy oraz szpinak, to mój pomysł na pewno przypadnie Wam do gustu! Całość nie powinna Wam zająć dłużej niż 30 minut, więc bez gadania, zabieramy się za gotowanie :)
Składniki:
- 1 mniejsza polędwiczka wieprzowa lub połowa dużej
- 300 g makaronu Pappardelle
- 3 garści świeżego szpinaku
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- 500 ml śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, tymianek
Przygotowanie:
- Polędwiczkę pokrój w kostkę. Posyp pieprzem, solą i podsmaż na maśle klarowanym do czasu, aż nie zmieni koloru (około 2-3 minut), po czym zdejmij ją z patelni. Pamiętaj jednak, aby nie smażyć jej bardzo długo czyli do zarumienienia, ponieważ może zrobić się twarda.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i razem ze szpinakiem podsmaż na patelni, na której przed chwilą smażyłaś polędwiczkę. Po paru minutach szpinak zmniejszy swoją objętość i zrobi się szklisty.
- Do szpinaku dodaj pokrojony lub starty ser pleśniowy i podsmaż wszystko około 5 minut na małym ogniu.
- W tym czasie wstaw wodę na makaron i gotuj go według przepisu podanego na opakowaniu.
- Na patelnie dorzuć podsmażoną wcześniej polędwiczkę i zalej wszystko śmietaną. Dopraw solą pieprzem, szczyptą kurkumy, tymianku i większą szczyptą przyprawy curry. Smaż tak długo, aż śmietana się nie zredukuje i powstanie gesty sos. W przypadku, gdyby śmietana nie chciała się zredukować, rozmieszaj łyżkę mąki pszennej w połowie szklanki zimnej wody i wlej do sosu. Gotuj całość kilka minut, aż sos nie zgęstnieje.
Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się opinią w komentarzach ! Smacznego :)
Średnia
Oceń mój artykuł
Zobacz także
15 czerwiec 2019
25 wrzesień 2018