Czym kierować się przy wyborze tortu weselnego?

14 maj 2018
Agnieszka Okularczyk

Dzień ślubu zbliża się wielkimi krokami, a Wy dalej nie macie wybranego tortu weselnego? Zastanawiacie się jaka wielkość będzie odpowiednia i jaki rodzaj tortu wybrać? Mam nadzieję, że poniższy artykuł pomoże Wam w wyborze.

Niewątpliwie tort weselny jest jednym z najistotniejszych elementów wesela. Ma on swoje 5 minut podczas uroczystego krojenia go przez Parę Młodą na środku sali. Ten moment jest chętnie upamiętniany przez fotografów i wyczekiwany przez gości, dlatego warto postarać się, aby wybrany tort zachwycał nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

No właśnie... ale na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru?

Przede wszystkim należy zorientować się jakie cukiernie znajdują się w okolicy, aby dowóz tortu nie sprawił zbyt dużego kłopotu. Obecnie większość cukierni zapewnia dowóz w cenie lub za dodatkową opłatą. Zdarzają się jednak przypadki, gdzie zamówienie należy odebrać indywidualnie, a wtedy odległość jest istotna –  zwłaszcza, gdy odbieramy tort w dniu wesela. Warto również przejrzeć stronę internetową każdej z cukierni, aby zorientować się czy podobają nam się wykonane projekty ciast i przykładowe dekoracje, a także zapoznać się z opiniami klientów.

Jaką wielkość tortu powinniśmy zamówić?

W Cukierni Aleksandra w Kłobucku ceny tortu zaczynają się od 43zł/kg i przyjmuje się klasyczny przelicznik wagowy, czyli 10-15 dag/1 os. Waga zależy od rodzaju tortu. Warto jednak pamiętać, że te z masą plastyczną czy marcepanem są cięższe od tortów śmietanowych. Niekiedy przyjmuje się również wagę 15-20 dag/1 os., tak jak w przypadku Słodkiej Manufaktury w Krakowie, gdzie ceny mieszczą się w przedziale 70-100zł/kg.

Może będzie to dla Was zaskoczeniem, ale nie jest to jedyny sposób na obliczanie wielkości tortu. W niektórych cukierniach, tak jak w Studio Tortów Artystycznych Babeczka w Siemianowicach Śląskich, nie obowiązuje przelicznik wagowy. Zamiast tego przyjmuje się daną wielkość kawałka tortu na osobę, bez względu na jego wagę. Ceny wahają się w tym przypadku od 10-12 zł/osobę, w zależności od wybranej dekoracji.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Wybierając tort, warto dopasować go do stylu i miejsca uroczystości. Organizując wesele zimą, można pozwolić sobie na cięższe konsystencje i wyraziste smaki. Latem natomiast lepiej wybrać coś lekkiego i owocowego. Należy jednak uważać z tortami śmietanowymi czy lodowymi, które wymagają przechowywania w chłodnym i klimatyzowanym pomieszczeniu. W związku z tym, najlepiej upewnić się w lokalu weselnym, który wybraliśmy, w jakich warunkach tort będzie czekał na podanie.

Jaki smak wybrać?

Pomimo tego, że popularnym wyborem jest bita śmietana z owocami, z roku na rok coraz częściej królują smaki wyszukane i nietypowe np. oreo, czy pinacolada.

Decydując się na konkretny smak, warto jednak umówić się na degustację w wybranej cukierni, aby przekonać się czy spełnia on nasze oczekiwania. Zazwyczaj odbywa się to po wcześniejszym ustaleniu terminu.

Niekiedy nie ma możliwości umawiania się na indywidualne spotkanie, w związku z tym, tak jak w Studiu Tortów Artystycznych Babeczka, owa degustacja odbywa się raz do roku. Przyszłe Pary Młode spotykają się w jednym miejscu i mogą skosztować wszystkich dostępnych wariantów smakowych. Taka degustacja organizowana jest zazwyczaj początkiem każdego roku.

Co w przypadku alergików?

Nigdy nie mamy całkowitej pewności, czy któryś z naszych gości ma alergię pokarmową na konkretny składnik. Zapobiegawczo warto więc zrezygnować ze smaków i dodatków, które mogą uczulać. Jednym z najpopularniejszych alergenów pokarmowych są orzechy.

Jeśli jednak wiemy, że wśród zaproszonych gości jest spora część osób z nietolerancją glutenu czy laktozy, warto udać się do cukierni, która przygotowuje torty na specjalne zamówienie, ograniczając lub całkowicie eliminując produkty alergizujące. Wtedy będziemy mieli pewność, że każdy z gości będzie mógł delektować się wspaniałym smakiem wybranego przez nas tortu weselnego. Tort bezglutenowy można zamówić m.in. w Słodkiej Manufakturze w Krakowie, a jego cena i wygląd niczym nie różni się od klasycznych wersji.

Czy warto zamawiać tort z alkoholem?

Z uwagi na obecność najmłodszych gości, pary raczej rezygnują z tortów alkoholowych. Cukiernie nasączają wtedy biszkopt wywarem kawowym lub sokami owocowymi, w zależności od wybranego smaku.

Jakie torty ślubne są obecnie najmodniejsze?

Jeśli chodzi o obecne trendy, cukiernie są zgodne – w dalszym ciągu na tortach królują żywe kwiaty, a także torty zwane „naked”, które nie posiadają zewnętrznego śmietanowego czy lukrowego przybrania, a zdobione są cukrem pudrem, owocami i jadalnymi ozdobami. Swego czasu bardzo modne były wieże z muffinek - każdy gość otrzymywał jedną babeczkę zamiast kawałka tortu. Obecnie jednak pomysł ten przebijają  „cake popsy”, czyli kawałki ciasta uformowane w kulkę i nabite na patyczki przypominające lizaki. Coraz większą popularność zyskują także nietypowe formy geometryczne.





A Wy na jaki tort chcielibyście mieć na swoim weselu? :)

Średnia

4.6

Oceń mój artykuł

Zobacz także

08 październik 2019
14 grudzień 2019

Komentarze

Jak dobrać wielkość tortu do ilości gości? Macie jakieś sprawdzone metody?
~Gabi 06 marzec 2019 10:27 odpowiedz