Swoje wyroby cukiernicze produkują od 1989r. Ich mistrzowskimi dziełami są torty. Działają tradycyjnie, ale spełniają marzenia każdego klienta. O funkcjonowaniu cukierni i słodkich wyborach rozmawiamy z panem Krzysztofem Misiem – jednym z właścicieli.

12 styczeń 2024
Martyna Dziedzic-Kamińska

Jak rozpoczęła się historia Cukierni, skąd pomysł na jej założenie?

Można powiedzieć, że nasza przygoda z gastronomią zaczęła się od naszego pradziadka Franciszka, który był głównym kucharzem przedwojennej "Tivoli” – jednej z najlepszych i najsłynniejszych restauracji ówczesnej Łodzi. Franciszek Miś nie był zwyczajnym kucharzem, a kuchmistrzem - znał tajniki rzeźnictwa, kucharstwa i cukiernictwa. W ślady swojego ojca poszedł mój dziadek Józef Miś. Został wysłany na "termin" do kolegów swojego taty i nauczył się kucharskiego fachu. Zaczął pracować jako uczeń w znanej ówcześnie łódzkiej restauracji "Halka". Po dwóch latach rozpoczął pracę w Grand Hotelu w Łodzi, gdzie pracował ponad 40 lat. Odnosił wiele sukcesów, był wieloletnim szefem sali "Malinowej" – w dawnych czasach najbardziej luksusowej restauracji w Łodzi. Józef Miś miał dwóch synów – Jerzego i Włodzimierza. Właśnie dzięki nim możemy cieszyć się z naszych słodkich wyrobów, bo to właśnie oni z pomocą swojego taty otworzyli pierwszą pracownię i sklep cukierniczy na ulicy Milionowej w Łodzi. Włodzimierz Miś poszedł do technikum spożywczego i wybrał specjalizację cukiernictwo. Po szkole swoją przygodę rozpoczął w hotelu "Centrum", a później, tak jak swój tata, związał się z Grand Hotelem. Jerzy Miś gdy przyszła pora na wybór drogi zawodowej, zdecydował się na technikum energetyczne, a na wiele kolejnych lat związał się z branżą budowlaną. W końcu w 1989 roku bracia Miś otworzyli swoją własną firmę – Cukiernię Miś, która działa po dziś dzień. Teraz, przy ciągłym wsparciu starszego pokolenia, firmę prowadzą ich dzieci - Michał, Agnieszka, Krzysztof.

 

 

 

Czym wyróżnia się Państwa cukiernia na tle innych?

Nasza Cukiernia przede wszystkim wyróżnia się ogromnym, wieloletnim doświadczeniem w tej branży. Prawie wszyscy, obecnie pracujący cukiernicy są naszymi wychowankami, którzy zaczynali u nas pracować jako uczniowie, a teraz są mistrzami w swoim fachu. Staramy się do każdego zamówienia podchodzić ze szczególną troską i zaangażowaniem. Dbamy zarówno o wygląd produkowanych słodkości, jak i (przede wszystkim) o ich smak.

 

W czym tkwi wyjątkowość Państwa cukierni?

Wyjątkowość tkwi przede wszystkim w wykorzystywaniu tradycyjnych, starych przepisów. Wprowadzamy oczywiście nowości do naszego asortymentu aby dotrzymać kroku panującym trendom, ale tradycja jest na pierwszym miejscu. Istotne jest jednak to, że w swoich produktach nie stosujemy chemii. Nasze produkty są robione z prawdziwych jajek, masła i najlepszej mąki. Staramy się również dostosować do potrzeb naszych klientów i tak nasze wyroby można zamawiać przez stronę internetową cukierniamis.pl z odbiorem w naszych sklepach bądź z dowozem pod same drzwi!

 

Zamawianie tortu i słodkości weselnych – mówi się, że to jedna z przyjemniejszych i prostszych części podczas planowania wielkiego dnia. Czy zgadza się Pan z tym?

Oczywiście że tak! Przyszli małżonkowie w czasie konsultacji częstowani są naszą pyszną włoską kawą i mają okazję skosztować naszych słodkich propozycji. Rozmowy z narzeczonymi przebiegają w przyjemnej atmosferze w naszej kawiarni. Na spotkaniu wybierany jest smak tortu, a także - nie mniej ważna – jego dekoracja. Jesteśmy w stanie wykonać każde zdobienia - z kwiatów, karmelu czy owoców.

 

Gwiazda wieczoru czyli tort! Jakie smaki tortów weselnych są od lat w ścisłej czołówce?

Najbardziej popularne są torty hiszpańskie na bazie bitej śmietany, na jasnym biszkopcie z owocami. W następnej kolejności jest tort szwarcwaldzki, na czekoladowym biszkopcie z wiśniami w żelu w środku. Wiśnia dodaje mu kwaskowości, co sprawia, że nie odczujemy tzw. „zasłodzenia” i będzie można śmiało sięgnąć po następny  kawałek. Mamy również coś dla miłośników czekolady - tort royal karmel, w którym spód zrobiony jest z prażynkami orzechowymi i bitą śmietaną z dodatkiem czekolady deserowej. Dla miłośników kremów robimy również torty o smakach truskawkowym, malinowym, orzechowym, kawowym, wiśniowym, czekoladowym, śmietankowym itp.

 

 

Tradycyjne ciasto w kawałkach na paterach czy eleganckie monoporcje na słodkim stole – co jest teraz na topie? Co najczęściej wybierają przyszli małżonkowie dla swoich gości?

Zdecydowanie na czasie są teraz monoporcje zrobione w małych kubeczkach. Pyszne musy z elegancką dekoracją podbijają serca narzeczonych. Oczywiście robimy również ciasto krojone, ładnie ułożone na tacach dekoracyjnych.

 

Jeśli opcja numer 2, to co powinno znaleźć się na weselnym słodkim stole? Co oferuje Państwa cukiernia?

Na słodkim stole nie może zabraknąć kolorowych deserków w kubeczkach, pokrojonych tradycyjnych ciast, takich jak jabłecznik, ciasto jogurtowe i różne rodzaje serniczków. Furorę robią aktualnie postawione w całości beza Pavlova czy dakłas.

 

Dobierając weselne słodkości lepiej postawić na różnorodność czy pozostać przy kilku tradycyjnych, sprawdzonych opcjach?

Najlepiej postawić na różnorodność. W ten sposób mamy pewność, że trafimy w gusta gości weselnych zarówno miłośników tradycyjnych ciast, jak i tych wymyślnych, nowoczesnych. Często podpowiadamy narzeczonym, że starsze pokolenie ucieszy się z możliwości skosztowania tradycyjnego sernika czy jabłecznika, a młodzież z małego, kolorowego deserku w kubeczku.

 

 

Czy popularne słodkie podziękowania dla weselnych gości również jesteście w stanie przygotować?

Oczywiście realizujemy również takie zlecenia. Para młoda może wybrać trzy rodzaje ciasta z naszego bogatego asortymentu. Polecamy najczęściej ciasta suche, a nie deserowe, ponieważ nie wiadomo czy będzie możliwość przechowania dużej ilości słodkich podziękowań w chłodni na sali weselnej. Wybór tych ciast daje pewność, że wytrzymają czas przyjęcia poza chłodniąmi i nie ulegną zniszczeniu podczas transportu przez gości.

 

 

A co z transportem wyrobów na salę weselną? Czy zabezpieczacie i ten element?

Wszystkie zamówione u nas słodkość dowozimy do sal weselnych. Para Młoda po złożeniu zamówienia w naszej Cukierni nie musi się już o nic martwić. Posiadamy flotę samochodów wyposażonych w chłodnie, a dowóz naszych wyrobów w odległe miejsca nie stanowi problemu! ;)

Z jakim wyprzedzeniem należy składać weselne zamówienia w Cukierni Miś?

Zamówienia na torty i ciasto weselne przyjmujemy na miesiąc przed weselem. Zapraszamy wówczas przyszłą parę młodą na spotkanie.

Czy klienci mogą liczyć na pomoc personelu i indywidualne podejście przy wyborze tortu weselnego i innych słodkości? Jak wygląda spotkanie w cukierni?

Spotkania odbywają się w naszej kawiarni. Można wtedy zobaczyć wszystkie ciasta, jakie posiadamy w swoim asortymencie. Oczywiście każda para młoda jest traktowana indywidualnie, stosownie do swoich potrzeb. W trosce o ich dobro przyjmowani są przez jednego z współwłaścicieli firmy - Michała Misia. Jesteśmy także otwarci na propozycje. Nasi cukiernicy są tak doświadczeni, że jesteśmy w stanie stworzyć tort o niestandardowym smaku, nawet jeżeli nie znajduje się w naszej obowiązującej ofercie. Często Pary Młode przedstawiają również swoje inspiracje co do wyglądu tortu weselnego, a my na podstawie zdjęcia możemy odtworzyć wybraną przez nich dekorację.

 

Weselny tort - poprosimy o złote rady dla Par Młodych, które ten wybór mają jeszcze przed sobą.

Jedyną radę, jaką mogę dać Parze Młodej to wybranie tortu o smaku i dekoracji, jakie im się tylko zamarzą, a nasza Cukiernia zajmie się realizacją ich marzenia! ;)

 

To jeszcze na koniec, jako przysłowiowa wisienka na torcie… jakie było najciekawsze/najtrudniejsze zamówienie, które realizowała Państwa cukiernia?

Realizacja, która szczególnie zapadła w naszej pamięci to wykonanie sześciopiętrowego tortu o wadze 60 kg z ręcznie malowanymi ornamentami. Zdobienia były wykonywane przez naszego mistrza cukiernictwa przez 12 godzin. Było warto! Nie mogę nie wspomnieć również o nietypowych realizacjach. Jedną z nich było wykonanie tortu w kształcie stadionu piłkarskiego dla jednego z łódzkich klubów, na których umieszczono 900 świeczek. Czekamy na kolejne wyzwania! :)

 

Od tych słodkich opowieści aż ślinka leci! ;) Jeśli przed Wami wybór słodkości na Wasz wielki dzień to Cukiernia Miś przyjemnością zrealizuje Wasze marzenia z. Smaki, dekoracje, wymyślne wzory – dla nich nie ma barier!

 

Życzymy powodzenia Parom Młodym i… słodkiego, miłego życia! :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze